Wiosenna zupa z pokrzywy

with 4 komentarze
wiosenna zupa z pokrzywy
  1. Idź na spacer

2. Wypatruj tego

3. Nazbieraj liści. Pamiętaj, że nadają się tylko młode, górne liście, zbierane jeszcze przed kwitnieniem rośliny.

4. Umyj liście i odłóż do miseczki

5. Zrób wywar z warzyw

6. Podsmaż pokrzywę na patelni. Ja dodałam wcześniej cebulę, czosnek i dusiłam na masełku. Następnie wrzuciłam liście pokrzywy i krążki pora. Doprawiłam na patelni świeżym majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gorczycy białej.

7. Tak to wygląda po kilku minutach:

8. Wyjmij warzywa z garnka (ja zostawiłam kilka marchewek i ziemniaków). Wrzuć zawartość patelni do wywaru. I podawaj! Smacznego!

4 Responses

  1. Anonimowy
    | Odpowiedz

    Majowa pokrzywa podobno najlepsza 🙂 Można z niej też wycisnąć sok – coś dla Twojej maszyny 😉 KS

    • admin
      | Odpowiedz

      Wyciskamy też sok obowiązkowo! Ale sam sok z pokrzywy jest niesmaczny. Za to z dodatkiem np. gruszek mniam mniam!

  2. (O)błędnamama
    | Odpowiedz

    A ja uwielbiam pokrzywę ale najbardziej w formie zaparzonej. Zupy nigdy nie jadłam, chyba czas spróbować. Chętnie poznam jeszcze inne przepisy z pokrzywą.

    • admin
      | Odpowiedz

      Ciekawa w smaku jest również duszona pokrzywa prosto z patelni 🙂

Leave a Reply